Ελυσαν το μυστήριο του... Κοπέρνικου

Με δύο τούφες από μαλλιά και με τη βοήθεια του DΝΑ, οι επιστήμονες εξακρίβωσαν πως ο σκελετός που βρέθηκε στην Πολωνία ανήκει στον μεγάλο αστρονόμο.
Ενα μυστήριο αιώνων βρήκε την απάντησή του, καθώς ερευνητές στην Πολωνία υποστηρίζουν ότι εξακρίβωσαν την προέλευση ενός λειψάνου... Μια συγκριτική μελέτη μεταξύ του DNA του σκελετού που βρέθηκε στην Πολωνία και των μαλλιών του επιστήμονα, η οποία ανακαλύφθηκε σε βιβλίο στη Σουηδία, σχεδόν επιβεβαιώνει την ταυτότητα του σκελετού: πρόκειται για ό,τι έχει απομείνει από τον αστρονόμο Νικόλαο Κοπέρνικο.
Τα απομεινάρια του βρέθηκαν από αρχαιολόγους πριν από περίπου τρία χρόνια σε καθεδρικό ναό της βορειοανατολικής Πολωνίας όπου ζούσε ο Κοπέρνικος. Κατά τον 16ο αιώνα, ο ίδιος εργαζόταν ως ιερέας στην ακτή της Βαλτικής Θάλασσας στον καθεδρικό του Φρόμπορκ και καταπιανόταν με τη μελέτη των πλανητών και του σύμπαντος στον ελεύθερο χρόνο του.
Η ανασκαφή
Ο τόπος που φιλοξένησε τον υπέρμαχο της ιδέας «η γη κινείται γύρω από τον ήλιο» παρέμενε μυστήριο για εκατοντάδες χρόνια. Η προ τριετίας ανασκαφή των αρχαιολόγων, κοντά σε ένα ιερό του Φρόμπορκ, όπου ο Κοπέρνικος περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, έφερε στο φως το κρανίο και κάποια διατηρημένα λείψανα. Τα απομεινάρια ανήκαν σε έναν 70χρονο άντρα, που είχε την ίδια ηλικία με τον Κοπέρνικο όταν εκείνος πέθανε. Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας Γιέρζι Γκασόφσκι ήταν ξεκάθαρος: η αναδιαμόρφωση των χαρακτηριστικών του προσώπου έδειξε πως το κρανίο είχε εντυπωσιακή ομοιότητα με την εικόνα του πατέρα της σύγχρονης αστρολογίας σε γνωστά υπάρχοντα πορτρέτα.
Οι εμπειρογνώμονες εργάστηκαν, εξομοιώνοντας το DNA ενός δοντιού της κεφαλής και του μηριαίου οστού με δύο τούφες από μαλλιά που βρέθηκαν στο εσωτερικό ενός βιβλίου, το οποίο ανήκε στον Νικόλαο Κοπέρνικο, κατά πως είχε φανερώσει παλιότερη αρχαιολογική μελέτη. Το βιβλίο φυλάσσεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας στη Σουηδία.