Kλικ στο μήλο του Nεύτωνα

Το δεύτερο μεγαλύτερο «Εύρηκα» στην επιστημονική ιστορία του κόσμου, η στιγμή που ο Ισαάκ Νεύτων συνέλαβε την έννοια της βαρύτητας με το περίφημο μήλο, θα είναι διαθέσιμο στο εξής σε οποιονδήποτε άνθρωπο έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ.
Η Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου δημοσίευσε στο Διαδίκτυο το χειρόγραφο-κλειδί που περιγράφει πώς ο Νεύτωνας επινόησε τη θεωρία της βαρύτητας, όταν είδε ένα μήλο να πέφτει από ένα δέντρο στον κήπο του σπιτιού της μητέρας του στο Λίνκολνσαϊρ.
Ο ίδιος ο Νεύτωνας δεν άφησε κανένα ντοκουμέντο όπου να διαφαίνεται ότι εμπνεύστηκε τη θεωρία του από την πτώση του μήλου. Ομως υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είχε μιλήσει γι’ αυτό σε άλλους όταν ήταν μεγάλος σε ηλικία. Ενα από τα διασημότερα και ακριβέστερα είναι το χειρόγραφο του σύγχρονου του Νεύτωνα, αλλά νεότερου, Γουίλιαμ Στάκελι, ο οποίος έγραψε και την πρώτη βιογραφία του Νεύτωνα.
Στο χειρόγραφό του που δημοσιεύεται στη www.royalsociety.org/turning-the-pages, ο Στάκελι γράφει για το απόγευμα που πέρασε με τον Νεύτωνα στο Λονδίνο μια μέρα του 1726: «Μετά το δείπνο πήγαμε στον κήπο και ήπιαμε τσάι στη σκιά μιας μηλιάς - μόνο αυτός και εγώ. Ανάμεσα σε άλλα λόγια μου είπε ότι βρισκόταν ακριβώς στην ίδια κατάσταση, όπως όταν είχε συλλάβει την ιδέα της βαρύτητας. Γιατί το μήλο πέφτει πάντα κατακόρυφα στο έδαφος, αναρωτήθηκε, με αφορμή την πτώση ενός μήλου. Γιατί να μην πηγαίνει πλάγια ή προς τα πάνω; Αλλά μονίμως προς το κέντρο της Γης; Ασφαλώς ο λόγος είναι ότι η Γη το έλκει».
MYΘOΣ: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το μήλο που έπεσε από τη μηλιά χτύπησε τον Νεύτωνα στο κεφάλι.
πηγή: ethnos.gr