Η Χρονομηχανή του κενού

Σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, η βαρύτητα διαμορφώνει την ενέργεια του κβαντικού κενού, του αιθέρα, και είναι δυνατόν να την κάνει αρνητική.
Χρησιμοποιώντας αρνητική ενέργεια, ένας κοσμικός μηχανικός του μέλλοντος θα μπορούσε να κατασκευάσει μια τεχνητή «σκουληκότρυπα», όπως ονομάζονται τα θεωρητικά, μέχρι στιγμής, τούνελ στον χωροχρόνο.
Ένας αστροναύτης που θα ταξιδέψει μέσα σε μία σκουληκότρυπα είναι θεωρητικά εφικτό να επιστρέψει στη βάση του πριν την αναχώρησή του. Αυτό βέβαια αποτελεί ένα σοβαρό παράδοξο, που ανησυχεί ιδιαίτερα τους φυσικούς. Διότι, αν είναι εφικτό να ταξιδέψει κανείς πίσω στον χρόνο, τότε μπορεί να σκοτώσει, ας πούμε, τον παππού του και άρα να μην υπάρξει ποτέ. Τότε, ποιος ταξίδεψε στο παρελθόν;
Ο Stephen Hawking υποστηρίζει την «υπόθεση της χρονολογικής προστασίας», σύμφωνα με την οποία η φύση θα εμποδίσει, κάπως, όποιον επιχειρήσει να ταξιδέψει στο παρελθόν. Πώς όμως; Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στη δομή του κβαντικού κενού, τον μεγάλο άγνωστο έως σήμερα.