Κάτι δεν υπολόγισε ο Αϊνστάιν...

[H Ειδική θεωρία της σχετικότητας... κινδυνεύει απο την ομάδα του Έλληνα ακαδημαϊκού Δ. Νανόπουλου;]
«Η ταχύτητα του φωτός εξαρτάται από τη συχνότητά του, το χρώμα του δηλαδή», εξηγεί ο κ. Νανόπουλος, και επισημαίνει πως «αν τα πειραματικά μας δεδομένα και οι μελέτες μας επιβεβαιωθούν, είναι πολύ πιθανόν να ανατραπεί η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας, ακόμη και η Αρχή της Αβεβαιότητας ­ δύο σημαντικοί, ακλόνητοι και σταθεροί μέχρι σήμερα κανόνες της Φυσικής».
Η θεωρία τους, η οποία ακόμη έχει πολύ δρόμο μέχρι να επιβεβαιωθεί απόλυτα, προτείνει πως η ταχύτητα του φωτός μπορεί να είναι μικρότερη από 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και η παραγόμενη ενέργεια λιγότερη από την αναμενόμενη.
Ο κ. Νανόπουλος «τολμά» να διατυπώσει την επιστημονική αυτή άποψη, γιατί τυχαίνει να εξηγεί ένα πείραμα μιας άλλης ομάδας ειδικών, της ομάδας που εξετάζει την ενέργεια των ακτίνων γάμμα (High Energy Gamma-ray Astronomy ­ HEGRA).
Στα πειράματά της η ομάδα HEGRA έβλεπε φωτόνια από μακρινά αντικείμενα που ­ με βάση τη σταθερή ταχύτητα του φωτός ­ δεν θα έπρεπε να είναι ορατά από τη Γη, αλλά να εξαφανίζονται δημιουργώντας ηλεκτρόνια και αντιηλεκτρόνια. «Επειδή, όμως, το φως κινείται πολύ πιο αργά, μπορούν και τα βλέπουν», λέει ο κ. Νανόπουλος και εξηγεί πως «είναι εντυπωσιακό, γιατί τα νούμερα της δικής μας θεωρίας ερμηνεύουν ακριβώς τα πειραματικά δεδομένα από το πείραμα HEGRA. Εκτός πια κι αν η Φύση μάς κοροϊδεύει τόσο πολύ...». Ο ίδιος εκτιμά ότι η θεωρία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και με άλλα πειράματα, σε φωτόνια υψηλότερης ενέργειας, όπου οι μετρήσιμες διαφορές στην ταχύτητα του φωτός, αν υπάρξουν κι εκεί, θα είναι πια καταφανείς και αναμφισβήτητες.
Στόχος όλων αυτών των ερευνών και πειραμάτων είναι να μπορέσουν οι επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την κβαντική βαρύτητα. «Καταλαβαίνοντας την κβαντική βαρύτητα θεωρητικά και πειραματικά, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς έγινε η Μεγάλη Έκρηξη ­ το Big Bang ­ που οδήγησε στην αρχή της δημιουργίας του Σύμπαντος.
Η όλη έρευνα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να συζητήσουμε φαινόμενα σε τόσο μικρές αποστάσεις και τόσο μεγάλες ενέργειες και να μπορέσουμε κάποια στιγμή να αναπαραστήσουμε τη Μεγάλη Έκρηξη».
πηγή:Λαμπρινή Σταμάτη-Τα Νέα