Jean-Baptiste Baron de Fourier

Jean-Baptiste Baron de Fourier (1768-1830)
Γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1768 στο Auxerre (Γαλλία). Παιδί ενός φτωχού ράπτη παρακολούθησε αρχικά μια στρατιωτική σχολή στη γενέτειρα πόλη και στη συνέχεια τη σχολή ενός μοναστηριού στο St.-Benoit-sur-Loire.
Πριν γίνει 30 ετών έγινε καθηγητής στο Παρίσι στην Ecole Normale (1795) και στην Ecole Polytechnique (1796-1798).
Στα χρόνια της επαναστάσεως βρισκόταν στο Auxerre και ήταν άλλοτε φυλακισμένος και άλλοτε πρόεδρος του επαναστατικού συμβουλίου! Για το χρονικό διάστημα 1798-1801 τοποθετήθηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη στο επιστημονικό επιτελείο της εκστρατείας στην Αίγυπτο. Με την ξαφνική και μυστική υποχώρηση του Ναπολέοντα από την Αίγυπτο συνελήφθη ο Fourier από τους Εγγλέζους και απελευθερώθηκε αργότερα με όλο το εκστρατευτικό σώμα. Το 1802 διορίστηκε στη Grenoble έπαρχος του Departement Isere. Από αυτή τη θέση κατάφερε να πραγματοποιήσει μετά από πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες την αποξήρανση ελών γύρω από τη Lyon, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί η ελονοσία.
Με την καθαίρεση και την επάνοδο του Ναπολέοντα περιέπεσε ο Fourier πάλι σε περιπέτειες. Το 1808 πήρε τον τίτλο του βαρώνου. Μετά την αποκατάσταση των Βουρβόνων στο θρόνο το 1815, αποσύρθηκε από τη δημόσια διοίκηση και αφοσιώθηκε στις επιστημονικές μελέτες. Το 1816 υπέβαλε ο Λουδοβίκος 18ος ένσταση κατά της εκλογής του Fourier στην Academie des Sciences, τελικά έγινε όμως το 1822 μόνιμος γραμματέας της. Το 1827 έγινε δε δεκτός και στην Academie Francaise.
Η φήμη του Fourier στηρίζεται κυρίως στις μελέτες του στα Μαθηματικά και τη Μαθηματική Φυσική. Με την εργασία του «Αναλυτική θεωρία της Θερμότητας» διατύπωσε την ιδέα να χρησιμοποιηθούν τριγωνομετρικές σειρές, τις οποίες μεταγενέστεροι μαθηματικοί ανέπτυξαν στη μαθηματική μεθοδολογία που ονομάζεται σήμερα «Σειρές Fourier». Έτσι ο Fourier θεωρείται ιδρυτής του κλάδου της Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής. Πέθανε στις 16 Μαΐου 1830 στο Παρίσι.