Μπλέζ Πασκάλ (1623-1662)

Διάνοια του 17ου αιώνα στα μαθηματικά, τη φυσική αλλά και τη φιλοσοφία. Γεννήθηκε στο Κλερμόν-Φερράν της Γαλλίας αλλά από παιδί βρέθηκε και δραστηριοποιήθηκε στο Παρίσι.
Μέσα στη σύντομη ζωή του κατάφερε να αφήσει έντονη σφραγίδα στη φυσική επιστήμη με την ερμηνεία του φαινομένου της ανύψωσης του υδραργύρου και με τη διατύπωση του νόμου της υδροστατικής.
Παράλληλα πρόσφερε στη μαθηματική επιστήμη τη σύλληψη της μαθηματικής πιθανοθεωρίας, στην οποία οδηγήθηκε όταν μυήθηκε στα παιχνίδια με τα ζάρια και αναζήτησε πια «λογισμούς πιθανοτήτων»... Η μελέτη του «αριθμητικού τριγώνου», οι απειροστικές μέθοδοι, η επινόηση της μεθόδου των «μαγικο-μαγικών τετραγώνων» είναι «παιδιά» του.
Εκτός από επιστήμων ο Πασκάλ θεωρείται και μεγάλος στοχαστής φιλόσοφος. Μυημένος στους ιανσενιστές έγραψε το περίφημο Memorial, ημερολόγιο μιας νύχτας, που βρέθηκε μετά το θάνατό του ραμμένο μέσα στη μπλούζα του.
Οι «Στοχασμοί» αργότερα αποτέλεσαν μνημείο λόγου κατά της αυτάρκειας και της υποκρισίας, ενώ οι «Επαρχιακές Επιστολές» ήταν ένα λογοτεχνικό ξεγύμνωμα της χαλαρής ηθικής των ιησουιτών και των κυρίαρχων εκκλησιαστικών αρχών της εποχής του.